“a bit of the old Ludwig van…”

I live in entire quiet and solitude, and even though occasional flashes of light arouse me, still since you all left this I feel a hopeless void which even my art, usually so faithful to me, has not yet triumphed over…
…What happiness I shall feel in wandering among groves and woods, and among trees, and plants, and rocks! No man on earth can love the country as I do! Thickets, trees, and rocks supply the echo man longs for!

From a letter to Baroness Thérèse von Drossdick, 1809.

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Beethoven…what can I say that has not been said already? An artist whose work incarnates the struggles of man through all times, and is a means of refuge from himself…better to listen to Schnabel’s and Kempff’s recordings of his sonatas and concertos and elatedly celebrate his towering spirit (paraphrasing from his letter to Bettina von Arnim, in 1812, “spirits that soar above the base turmoil of this world.“)

As was told by Anton Schindler (his first biographer), his favorite dish was “Macaroni mit Parmesan-Käse”, and also “drowned” (or poached) eggs. And as it is also well known, he loved his coffee (counting 60 grains every time he brewed it; now, as far as this being a real portrait, perhaps not as accurate -considering Schindler wrote the biography personally propelled to protect Beethoven from his enemies-, who knows).

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Considering this, I dutifully made a 2-course meal, a vegan ‘macaroni and cheese’ (made with almond milk, ground almonds, Brazil nuts and dried tomatoes instead, and homemade pasta), with poached ‘eggs’ (actually baked tofu with a roasted sweet potato and chili reduction).

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For dessert, I made coffee-hazelnut cookies, to go with the famous caffeinated beverage. “Happy Beethoven’s birthday!”, as Schroeder would say.

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Vivo en completa quietud y soledad, y aunque algunos destellos de luz ocasionales me estimulan, desde que todos ustedes se marcharon, siento un vacío desesperado del cual incluso mi arte, usualmente tan fiel a mí, no ha podido vencer…
…qué felicidad sentiré en deambular entre arboledas y bosques, y entre árboles, y plantas, y rocas! Ningún hombre sobre la Tierra puede amar el campo como yo!  Los matorrales, árboles y rocas proveen el eco que el hombre ansía!

De una carta a la baronesa Thérèse von Drossdick, 1809.

Beethoven…qué más puedo decir sobre él que no ha sido ya descrito? Un artista cuya obra encarna los ciscos del hombre de todas las épocas, y que a su vez significa un refugio de sí mismo…mejor escuchar las grabaciones de Schnabel y Kempff de sus sonatas y conciertos y dichosamente celebrar su encumbrado espíritu (parafraseando de su carta a Bettina von Arnim, in 1812, “espíritus que se elevan por encima de la agitación elemental de este mundo“).

Descrito por Anton Schindler (su primer biógrafo), su plato favorito era “Macaroni mit Parmesan-Käse”, y disfrutaba también de huevos escalfados. Y como ya bien se conoce, amaba su café (contando 60 granos cada vez que lo preparaba; ahora bien, si consideramos esto un retrato realista, tal vez no sea tan acertado como se piensa- teniendo en cuenta que Schindler escribió la biografía movido a proteger a Beethoven de sus enemigos-, quién sabe).

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Teniendo esto en cuenta, diligentemente preparé una comida de dos platillos, un ‘macarrón con queso’ vegano (hecho de leche de almendras, almendras molidas, castañas -o nueces del Brasil y tomates secos alternativamente), con ‘huevos escalfados’ (en realidad tofu horneado con una reducción de camote y ají amarillo rostizado).

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Para el postre, hice galletas de avellanas y café, para acompañar a la  bebida ya ‘acafeinada’ (perdonen el barbarismo). Y bueno, “¡Feliz cumpleaños de Beethoven!”, como diría Schroeder.

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